Fantasia

Wednesday, July 26, 2006

Olen kateellinen...

... teille suomalaisille, joilla tuntuu olevan lankaa myytävänä lähes jokaisessa kaupassa. Jopa huoltoasemilla, olen lukenut jostain blogista. Kuten mainitsin aikaisemmin en törmännyt yhteenkään lankakauppaan Göteborgissa ja Stenungsundissa. Tukholmassa ja sen lähiöissä on kylla kauppoja, mutta niissä onkin sitten ulkomaalaisia tuotteita joiden kilohinta lähentelee jalometallien arvoja. Yhden ketjun olen löytänyt aivan sattumalta ja aivan lähiympäristöstä: Rusta! Sieltä saa Novitan lankoja kohtuuhintaan. Seitsemää Veljestä, Samosta, Palmaa, Tennesseetä ja jopa uutuuksia joskus.

Olen tehnyt viime vuosina kaksi lankaostosta, joista iloitsen vieläkin. Ensimmäinen oli vajaa kaksi vuotta sitten, kun paikallinen kirpputoriketju ilmoitti uuden myymäläm avajaisista. Huomasin ilmoituksen töissä ollessani aamupäivällä ja päätin pitää pidennetyn ruokatunnin ja painuin metrolla Skärholmeniin. Aivan oikein, myymälä oli suuri ja avara kahdessa kerroksessa. Tavara laatuluokkaa ja väkeä aika vähän. Alakerrasta löysin kaksi isoa korillista lankaa. Eikä mitä lankaa vain vaan 100% villalankaa 100 gr vyyhdeissä. Islantilaista, erilaisia ruotsalaisia, englantilaisia, Novitan Floricaa ja useita käsinvärjättyjä. Hain kaksi ostoskoria, jotka sulloin täyteen ja keräsin vielä oman sylin niin pullolleen kuin vain voin ja marssin kassalle. Ensin läjäsin sylilliseni tiskille. Kassapoka katsoi vähän pitkään, mutta alkoi kuuliaisesti lyödä hintoja. Saatuaan sen valmiiksi hän alkoi sulloa lankoja paperikassiin. "Ajattelin ostaa nämä myös" sanoin ja nostin kaksi koriani tiskille. Pojan ilme oli sanoinkuvaamaton. Siinä oli jo tullut jonoakin ja osa ihmetteli mitä aioin tehdä lankamäärällä. Sanoin vain että aina niistä jotain keksii. Koska oli avajaispäivä oli kaikki tavara puoleen hintaan. Maksoin vyyhdeistä 10 kr kappale ja sain niitä kaksi isoa IKEA-kassia mukaani. Loppuhinta oli muistaakseni n 35 euroa. Osan langoista olen käyttänyt, mutta suurin osa on vielä odottamassa vuoroaan. Jotenkin niitä on kiva vain katsella ja hipelöidä, en ole pitänyt mitään kiirettä neuloakseni niitä. Kivoja muistoja...

Toinen lankalöytö oli lehti-ilmoituksen kautta. "Kolme säkkiä lankaa 1.500 kr". Odottelin viikon ja ilmoitus uusiutui. Odottelin vielä viikon ja hinta oli laskenut 1.000 kruunuun. Silloin soitin, koska myyjä asui n 5 minuutin automatkan päässä kotoa. Luulin säkkien olevan tavallisten jätesäkkien kokoisia, mutta ne olivatkin aika paljon isompia. Niitä oli kolme ja ne painoivat yhteensä 33 kiloa! Kolmasosa oli täyttä villaa vaaleita värejä, toinen kolmas monenlaista puuvillaa ja viimeinen kolmas sekoitelankoja. Kaikki ei tietenkään ollut huippuluokkaa, mutta laskin että 3 kr/100 gr on ihan passeli hinta. Näistä olen käyttänyt n 8 kiloa, osa menee keräykseen syksyllä ja osan olen jopa myynyt itse eteenpäin, voitolla tietenkin.

Periaatteenani on että lanka ei saa olla liian kallista. Aina voi epäonnistua työn suhteen ja purkaminen on tylsintä hommaa mitä tiedän. Siispä painunkin aina alekorien ääreen lankoja löytäessäni ja ostan myös messuilta ja myyjäisistä silloin kun mahdollisuus tulee. Ja Suomesta, se on oikea lankojen luvattu maa, ettäs tiedätte, te onnelliset!!

1 Comments:

  • Sama periaate lankojen suhteen minullakin eli lähinnä tarjouksista tulee hamstrattua. Kalliit langat jäävät kauppaan olivat ne sitten kuinka ihania tahansa. Oli kivoja nuo lankahamstraustarinasi.

    By Blogger Päivi, Lankakomero, at 5:26 AM  

Post a Comment

<< Home